Ένα από τα πλέον σημαντικά μέρη ενός Θερμικού Εκτυπωτή είναι η Θερμική Κεφαλή. Η Θερμική Κεφαλή καταπονείται σημαντικά λόγω πίεσης και τριβής, διαφορών στην ταχύτητα και τη θερμοκρασία κάθε εκτύπωσης, παρατεταμένη διάρκεια εκτύπωσης κ.ο.κ. Είναι επομένως πολύ σημαντικό να γίνεται η κατάλληλη συντήρησή της, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς η ποιότητα εκτύπωσης εξαρτάται από την κατάσταση της Θερμικής Κεφαλής. Επιπλέον, μία κακώς συντηρημένη Θερμική Κεφαλή σίγουρα θα χρειαστεί αντικατάσταση πολύ πιο σύντομα από μία επαρκώς συντηρημένη, με το ανάλογο κόστος που είναι αρκετά υψηλό.

Προκειμένου να αποφευχθεί η αντικατάσταση της θερμικής Κεφαλής αλλά και για να εξασφαλίσουμε ποιοτικές εκτυπώσεις/σήμανση προϊόντων με ευανάγνωστα στοιχεία, barcodes κ.ά., σας αναλύουμε τους σωστούς τρόπους για τον καθαρισμό και τη συντήρησή της:

 

1. Καθαρισμός της κεφαλής

Είναι βασικό να καθαρίζετε την κεφαλή κάθε φορά που αντικαθιστάτε μία μελανοταινία. Αν όχι κάθε φορά, τουλάχιστον 3 με 4 φορές τον μήνα. Για τον καθαρισμό, είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε υγρής μορφής ισοπροπυλική αλκοόλη στο κατάλληλο πανί (δίχως ίνες και μαλακό) ή εναλλακτικά, να προμηθευτείτε ειδικά εμποτισμένα μαντηλάκια καθαρισμού.

Καθαρίστε την κεφαλή με απαλές και προσεκτικές επαναλαμβανόμενες κινήσεις, αριστερά/δεξιά ώστε μα φύγουν τα υπολείμματα μελανιών και σκόνες ή/και ξένα σώματα. Καθαρίστε επίσης και τον κύλινδρο platen roller, ο οποίος βρίσκεται κάτω από την κεφαλή.

 

2. Κατάλληλα αναλώσιμα

Οι μελανοταινίες που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές που ορίζει ο εκάστοτε κατασκευαστής. Είναι σχεδιασμένες για να προστατεύουν τη Θερμική κεφαλή, αυξάνοντας τη διάρκεια της παραγωγικής της ζωής, ενώ εξασφαλίζουν άριστη ποιότητα εκτυπώσεων. Ακόμα, συνοδεύονται από εγγύηση καλής ποιότητας, η περιλαμβάνει και τη διάρκεια ζωής της Θερμικής Κεφαλής.

Αντίθετα οι μελανοταινίες κακής ποιότητας δεν εξασφαλίζουν την ποιότητα εκτύπωσης και μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της κεφαλής μέχρι και 50%! Πολλοί προμηθευτές μελανοταινιών αποδεικνύουν ότι διαθέτουν μελανοταινίες καλής ποιότητας δίνοντας εγγύηση διάρκειας ζωής της θερμικής κεφαλής.

 

3. Θερμοκρασία εκτύπωσης

Η υπερθέρμανση της Θερμικής Κεφαλής αποτελεί έναν από τους χειρότερους εχθρούς της. Φροντίστε να εκτυπώνετε πάντα στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία, σε συνάρτηση με τον τύπο υλικού και το είδος της μελανοταινίας που χρησιμοποιείτε κάθε φορά.