Menu
MENU

Επιλέγοντας το κατάλληλο Barcode Scanner

Στις μέρες μας, η χρήση των barcode scanner έχει γίνει πιο εύκολη από ποτέ. Συνδέστε το καλώδιο στο scanner και τον υπολογιστή...αυτό ήταν!! Το σύστημα σας είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Ενώ η λειτουργία τους – όπως αναφέραμε – έχει απλοποιηθεί (plug n’ play) , θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στη σωστή επιλογή scanner, ανάμεσα στις πολλές επιλογές και κατηγορίες που υπάρχουν.

Αρχικά, τα παρακάτω ερωτήματα θα μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τις ανάγκες μας και να επιλέξουμε το κατάλληλο scanner:

  • Τί είδους barcode κωδικούς θα πρέπει να διαβάζουμε;
  • Πώς θα χρησιμοποιήσουμε το scanner (ασύρματο / ενσύρματο);
  • Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιούμε;
  • Το περιβάλλον εργασίας που θα χρησιμοποιείται. Αφορά χρήση γραφείου, αποθήκης, βιομηχανικό περιβάλλον (ανθεκτική κατασκευή) κ.α.;

Με βάση τις ανωτέρω απαντήσεις, μπορούμε να αποφασίσουμε για τον τύπο scanner, τη μορφή του καθώς και ορισμένες άλλες επιλογές που θα χρειαστούμε.

Τύποι Barcode Scanner

Ένας από τους καθοριστικότερους παράγοντες κατά την επιλογή ενός scanner, είναι ο τρόπος ανάγνωσης του. Εξαρτάται κυρίως από τη μορφή των κωδικών barcode που θα διαβάζει, αλλά και από το πόσο άμεση και γρήγορη ανάγνωση επιβάλλει σε ορισμένες περιπτώσεις το περιβάλλον εργασίας μας.

Laser

Το πιο γνωστό είδος σαρωτή. Χρησιμοποιεί μια κόκκινη δίοδο laser για να διαβάσει την ανάκλαση των ασπρόμαυρων χώρων σε ένα barcode. Οι σαρωτές laser, μπορούν και διαβάζουν μόνο το standard γραμμικό κώδικα (1D), παρόλα αυτά αποτελούν τον πιο αποδοτικό τύπο scanner. Διαβάζουν σε απόσταση από λίγα cm έως 50-60cm , ανάλογα με το μέγεθος του γραμμωτού κώδικα.

Linear Imager

Γραμμικοί σαρωτές εικονοληψίας (imager) οι οποίοι – ομοίως με τους laser – διαβάζουν μόνο 1D αλλά με τη διαφορά ότι κατά την ανάγνωση του κώδικα "παίρνουν εικόνα" του, αντί να διαβάζουν το ανακλώμενο φως από το laser.

Ο συγκεκριμένος τύπος σαρωτή, έχει πλεονέκτημα έναντι των laser, την ανάγνωση των κωδικών που είναι κακοτυπωμένοι ή είναι κατεστραμμένα κάποια σημεία στον κώδικα. Επίσης, είναι προτιμότεροι για εφαρμογές που απαιτούν μια πιο "επιθετική" σάρωση.

2D Area Imagers

Όπως και οι σαρωτές γραμμικής απεικόνισης (linear imager), οι συγκεκριμένοι σαρωτές κατά την ανάγνωση των κωδικών "παίρνουν εικόνα" για την ανάλυση του με βασικό τους πλεονέκτημα πως μπορούν να διαβάσουν οποιοδήποτε τύπο barcode (1D, Stacked, 2D>). Ένα ακόμη πλεονέκτημα των συγκεκριμένων scanner, είναι πως κατά την ανάγνωση δεν εξαρτώνται από τον προσανατολισμό του κώδικα.

Πρόκειται για ευφυή scanner που "παίρνουν" λεπτομερή εικόνα του κώδικα κατά την ανάγνωση του, επιτρέποντας στον χρήστη να τον διαβάζει προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Ο τρόπος ανάγνωσης που περιγράψαμε σε συνδυασμό με την ταχύτητά του, καθιστούν το συγκεκριμένο τύπο scanner όλο και πιο δημοφιλή.

Μορφή Κατασκευής

Αφού επιλέξαμε τον τύπο σαρωτή που είναι κατάλληλος για τις ανάγκες μας, το επόμενο σημαντικό ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι ποιας μορφής θα είναι. Παρόλο που για τους περισσότερους από εμάς, οι σαρωτές σε μορφή handheld (gun) μπορεί να φαντάζουν ως οι πιο βολικοί, υπάρχουν περιπτώσεις που σαρωτές διαφορετικής μορφής (in-counter, mobile computer, fixed mount κ.ά.) εξυπηρετούν καλύτερα και προσφέρουν πλεονεκτήματα ανάλογα με την χρήση που προορίζονται.

Handheld

Οι σαρωτές χειρός , αποτελούν μακράν την πιο κοινή μορφή που υπάρχει και χαρακτηρίζονται από την απλότητα στη χρήση τους. Στοχεύστε το σαρωτή στο barcode κώδικα και "τραβήξτε" τη σκανδάλη... έτσι απλά! Αρκετά handheld scanner, συνοδεύονται από βάση στήριξης για λειτουργία hands-free.

Τα συγκεκριμένα scanner, διατίθενται και σε ασύρματη δικτύωση (batch mode / realtime & batch mode), για την περαιτέρω διευκόλυνση της εργασίας σας αλλά και σε περιπτώσεις που απαιτούν απομακρυσμένη σάρωση από το γραφείο και τον υπολογιστή μας (π.χ. απογραφή).

Presentation

Οι σαρωτές παρουσίασης, έχουν σχεδιαστεί για σταθερή στήριξη στο γραφείο σας ή τον πάγκο εργασίας σας, ώστε να μην χρειάζεται να το μετακινείτε ή να σας "δένει" τα χέρια (hands-free). Οι συγκεκριμένοι σαρωτές δεν απαιτούν triggering (τράβηγμα σκανδάλης), και επιπλέον ορισμένοι διαθέτουν τεχνολογία ανάγνωσης omni-directional (πολυακτινική) που τους καθιστούν ιδανικούς για σημεία λιανικής πώλησης, αφού είναι πανεύκολο να διαβάσουν πολλά προϊόντα γρήγορα. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να περάσετε το barcode μπροστά από τον σαρωτή και αυτός θα το διαβάσει αυτόματα.

Mobile Computer

Διαθέτουν λειτουργίες και δυνατότητες μεγαλύτερες ενός απλού scanner, αφού παρέχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων ενσωματώνοντας υπολογιστή και σαρωτή σε μία μόνο συσκευή. Όταν οι απλοί σαρωτές απαιτούν σύνδεση με υπολογιστή , οι συγκεκριμένοι μπορούν να κυκλοφορούν στο χώρο εργασίας αλλά και έξω από αυτόν, ελεύθερα είτε αποθηκεύοντας τα δεδομένα στην μνήμη είτε επικοινωνώντας μέσω Wi-Fi / 3G με το σύστημά σας. Τα φορητά τερματικά αποτελούν ιδανική λύση σε εφαρμογές και συνθήκες που απαιτείται πλήρη φορητότητα (διαχείριση αποθέματος, εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων κ.α.).

InCounter

Οι συγκεκριμένοι σαρωτές (παρόμοιοι με τους σαρωτές παρουσίασης) ενσωματώνονται σε πάγκους όπου απαιτείται η σάρωση ή η καταμέτρηση προϊόντων. Συναντώνται σε σημεία λιανικής πώλησης (συνδεδεμένα με POS συνήθως), σε αεροδρόμια κ.ά.

Fixed Mount

Σταθεροί σαρωτές, μια περισσότερο εξειδικευμένη επιλογή συγκριτικά με τις προηγούμενες μορφές scanner, αφού στην πραγματικότητα συνδέονται με ένα μεγάλο αυτοματοποιημένο σύστημα. Οι συγκεκριμένοι σαρωτές τοποθετούνται σε απαιτητικές γραμμές μεταφοράς και δεν έχουν την τυπική "σκανδάλη" σάρωσης. Βρίσκονται συνεχώς σε λειτουργία "scan" ή εκτελούν σάρωση μέσω αισθητήρων / ελεγκτών που μπορεί να διαθέτουν.

Συνδεσιμότητα

Αφού επιλέξαμε το σωστό scanner για τις ανάγκες μας το τελευταίο που μας μένει για να ολοκληρώσουμε την αγορά μας είναι ο τρόπος συνδεσιμότητας.

Ενσύρματα

Η σύνδεση με τον υπολογιστή μπορεί να γίνει μέσω USB, Serial (RS232), PS/2.

Ασύρματα

Η σύνδεση με το τερματικό σας μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω Bluetooth – Wi-Fi. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως τα ασύρματα scanner χωρίζονται σε 2 υποκατηγορίες βάσει λειτουργίας: σε αυτά που εκτελούν σάρωση μόνο με αποθήκευση και σε αυτά που επιτρέπουν την αποθήκευση αλλά και την online σάρωση. (Όταν βρεθούν εκτός εμβέλειας αποθηκεύουν το barcode για να μην έχει απώλεια δεδομένων ο χρήστης).

*Σε περιπτώσεις που το περιβάλλον χρήσης απαιτεί ανθεκτικό υλικό (ruggedized), υπάρχουν μοντέλα με όλων των ανωτέρω κατηγοριών που μπορούμε να προμηθευτούμε (το κόστος απόκτησης είναι αρκετά υψηλότερο λόγω της ποιότητας των υλικών).