Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εκτυπωτών θερμικής απόδειξης: Οι εκτυπωτές Direct και οι εκτυπωτές Transfer. Οι εκτυπωτές Direct χρησιμοποιούν τη θερμότητα πάνω σε ένα ειδικό χαρτί για να «κάψουν» την εικόνα.

Οι εκτυπωτές Transfer χρησιμοποιούν μια ειδική κορδέλα που περιέχει κερί, ρητίνη κεριού ή καθαρή ρητίνη για να κάνουν την εκτύπωση. Οι θερμικοί εκτυπωτές είναι πολύ γρήγοροι και αθόρυβοι. Οι εκτυπωτές Direct είναι πολύ πιο οικονομικοί, καθώς δεν υπάρχουν κασέτες μελάνης και δεν απαιτούν ιδιαίτερη συντήρηση, καθώς πολύ απλά μόνο το θερμικό χαρτί πρέπει να αντικατασταθεί όταν τελειώσει. Το θερμικό χαρτί είναι μεν ακριβότερο από το συνηθισμένο χαρτί αλλά πολύ φθηνότερο από το μοντέλο εκτύπωσης μελάνης (ink jet).

Οι θερμικοί εκτυπωτές Direct είναι περισσότερο συνηθισμένοι σε συστήματα POS για την εκτύπωση αποδείξεων. Οι εκτυπωτές Transfer είναι πιο συνηθισμένοι για τη δημιουργία γραμμικών κωδικών (Barcodes), καθώς το κερί είναι πιο ανθεκτικό από ένα θερμικό χαρτί. Το θερμικό χαρτί αποχρωματίζεται όταν εκτεθεί σε οποιαδήποτε πηγή θερμότητας. Οι διαφορετικές κηλίδες κεριού ή κεριού/ρητίνης σε εκτυπωτές Transfer προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα αντοχής στις εκτυπώσεις του τυπωμένου προϊόντος.

Το κόστος της εκτύπωσης αυξάνεται εάν κανείς επιλέξει καθαρή ρητίνη, καθώς αποτελεί το πιο ανθεκτικό υλικό. και αυξάνονται στην τιμή καθώς κάποιος κινείται προς την καθαρή ρητίνη, η οποία είναι η πιο ανθεκτική. Λόγω του ότι οι θερμικοί εκτυπωτές χρειάζονται πολλή μνήμη και επεξεργαστική ισχύ για τα διαφορετικά είδη εκτύπωσης, είναι ακριβότεροι από τους εκτυπωτές Impact και Inkjet.