Πώς λειτουργούν τα Barcode Scanners;

Οι γραμμωτοί κώδικες (barcodes) αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας όλων μας. Τους συναντάμε σχεδόν παντού: σε καταστήματα λιανικής, supermarkets, νοσοκομεία, πάνω σε έγγραφα, σε εισιτήρια συναυλιών και άλλων θεαμάτων κ.ο.κ.

Ένας γραμμωτός κώδικας είναι μια πραγματικά απλή αλλά πολύ έξυπνη και πρακτική ιδέα, καθώς επιτρέπει την ταξινόμηση και ταυτοποίηση ενός προϊόντος, βάσει ενός μοναδικού αριθμού (με τη μορφή barcode), ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να τυπωθεί πάνω στο προϊόν και να διαβαστεί με έναν σαρωτή ή αναγνώστη γραμμωτών κωδικών (barcode scanner). Αυτός ο τρόπος ανάγνωσης είναι ιδιαίτερα αξιόπιστος και γρήγορος.

Τα περισσότερα προϊόντα φέρουν έναν απλό γραμμωτό κώδικα γνωστό ως UPC (Universal Product Code) - μια σειρά κάθετων ασπρόμαυρων λωρίδων, με ένα σύνολο αριθμών που εκτυπώνονται κάτω από αυτές. Έτσι, κάποιος μπορεί να πληκτρολογήσει με μη αυτόματο τρόπο τον αριθμό προϊόντος, εάν ο γραμμωτός κώδικας είναι τυπωμένος λάθος ή καταστραφεί στο κατάστημα και είναι δυνατή η σάρωση μέσω του αναγνώστη γραμμωτού κώδικα).


Πώς λειτουργεί ένας αναγνώστης γραμμωτών κωδικών (barcode scanner);


Ο τρόπος λειτουργίας είναι απλός και βασίζεται στον εξής μηχανισμό:

⦁ Η κεφαλή σάρωσης ρίχνει μια δέσμη φωτός πάνω στον γραμμωτό κώδικα (LED ή λέιζερ).

⦁ Το φως αντανακλάται από τον γραμμωτό κώδικα πίσω σε ένα ηλεκτρονικό στοιχείο ανίχνευσης φωτός που ονομάζεται φωτοηλεκτρικό κύτταρο. Οι λευκές περιοχές του γραμμικού κώδικα αντανακλούν περισσότερο φως, ενώ οι μαύρες περιοχές αντανακλούν.

⦁ Το φωτοκύτταρο παράγει ένα μοτίβο παλμών ενεργοποίησης-απενεργοποίησης (on-off) που αντιστοιχούν στις ασπρόμαυρες λωρίδες.

⦁ Ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα που συνδέεται με τον barcode scanner μετατρέπει αυτούς τους παλμούς on-off σε δυαδικά ψηφία (0 και 1).

⦁ Τα δυαδικά ψηφία αποστέλλονται σε έναν υπολογιστή συνδεδεμένο με τον σαρωτή, ο οποίος μετατρέπει τον κωδικό σε ένα μοναδικό αριθμό, π.χ. 11101011.

Κάποια μοντέλα barcode scanners ενσωματώνουν ένα μόνο φωτοκύτταρο, το οποίο ανιχνεύει κάθε στοιχείο του ασπρόμαυρου γραμμωτού κώδικα μεμονωμένα. Στα πιο εξελιγμένα μοντέλα, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από φωτοκύτταρα που σαρώνουν το barcode με μία μόνο κίνηση.

Στην ουσία, τα barcode scanners διαβάζουν ακολουθίες ασπρόμαυρων γραμμών (γραμμωτός κωδικός/barcode) οι οποίες μετατρέπονται, με τη βοήθεια ενός κεντρικού υπολογιστή, σε ένα μοναδικό δεκαδικό αριθμό.


Τύποι Barcode Scanners:

Laser

Είναι το πιο διαδεδομένο είδος σαρωτή και χρησιμοποιεί ακτίνα laser για να διαβάσει την ανάκλαση των ασπρόμαυρων γραμμών των barcode. Οι σαρωτές αυτού του τύπου διαβάζουν μόνο το standard γραμμικό κώδικα (1D) και είναι πολύ αποδοτικοί.


2D Area Imagers

«Έξυπνοι» αναγνώστες γραμμωτών κωδικών που διαβάζουν κάθε τύπο barcode. Επιτρέπουν στο χρήστη να σκανάρει εύκολα, αποτελεσματικά και προς πάσα κατεύθυνση τα barcode, καθώς δημιουργούν μια λεπτομερή εικόνα του κώδικά τους κατά την ανάγνωσή του.


Handheld

Οι αναγνώστες χειρός, αποτελούν την πιο κοινή και συνηθισμένη μορφή σαρωτή. Είναι ιδιαίτερα εύκολοι και απλοί στη χρήση. Αρκεί ο χρήστης να στοχεύσει τον barcode κώδικα και να "πατήσει" τη σκανδάλη για να γίνει η ανάγνωση. Πολλά μοντέλα υποστηρίζουν λειτουργία hands-free και συνοδεύονται από βάση στήριξης.

Presentation

Οι σαρωτές παρουσίασης, είναι σχεδιασμένοι για σταθερή στήριξη σε επιφάνειες, όπως γραφεία, ταμεία, εκδοτήρια, γκισέ κ.ά. Δεν απαιτούν triggering (το τράβηγμα της σκανδάλης). Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν omni-directional (πολυακτινική) τεχνολογία ανάγνωσης, χαρακτηριστικό που τα καθιστά ιδανικά για σημεία λιανικής πώλησης, λόγω του ότι μπορούν να σκανάρουν πολλά barcodes γρήγορα και αποτελεσματικά.

Mobile Computers

Διαθέτουν περισσότερες λειτουργίες και πολλαπλές δυνατότητες σε σχέση με ένα απλό scanner και παρέχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων στο χρήστη. Ενσωματώνουν υπολογιστή και σαρωτή σε μία συσκευή και αποτελούν την ιδανική λύση σε συνθήκες όπου απαιτείται πλήρης φορητότητα, όπως π.χ., στη διαχείριση αποθέματος.

In Counter


Ενσωματώνονται σε πάγκους και συναντώνται κυρίως σε σημεία λιανικής πώλησης που είναι συνδεδεμένα με POS όπως σε αεροδρόμια, νοσοκομεία κ.ο.κ.

Fixed Mount

Αποτελούν μια εξειδικευμένη επιλογή γιατί συνδέονται σε ένα αυτοματοποιημένο σύστημα και βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία "scan" ή κάνουν σάρωση μέσω των αισθητήρων/ελεγκτών που μπορεί να διαθέτουν.