Έλεγχος Χρονικής Ισχύος των Πιστοποιητικών - Διαδικασία Ανάκλησης & Ανανέωσης

Tα ψηφιακά πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί μέχρι τις 19 Ιουνίου 2018, έχουν διάρκεια ζωής 5 έτη. Από τις 20 Ιουνίου 2018, τα πιστοποιητικά που εκδίδονται έχουν διάρκεια ισχύος τα 3 έτη. Από τις 9 Δεκεμβρίου 2019, τα πιστοποιητικά που εκδίδονται έχουν διάρκεια ισχύος 1 έτος. Έπειτα είναι άκυρα.

Για το λόγο αυτό η ψηφιακή υπογραφή που έχει δημιουργηθεί με πιστοποιητικό που έχει λήξει η ισχύς του εμφανίζεται άκυρη. Αντίθετα, οι ψηφιακές υπογραφές που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν πριν τη λήξη του (όσο δηλαδή το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν σε ισχύ), εμφανίζονται έγκυρες ακόμη και όταν το πιστοποιητικό λήξει.

1) να μπείτε στην Πύλη ΕΡΜΗΣ (www.ermis.gov.gr) με όνομα χρήστη και τον κωδικό που είχατε κάνει το αρχικό σας αίτημα (π.χ. Είσοδος -> Είσοδος με Κωδικούς Taxis Net ή Είσοδος με Κωδικούς ΕΡΜΗ), να επιλέξετε Πίνακας Ελέγχου και έπειτα Διαχείριση προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών.

ή 2) να κάνετε αριστερό κλικ με το ποντίκι στο σημείο της ορατής σας υπογραφής σε ένα οποιαδήποτε έγγραφο, το οποίο έχετε υπογράψει ψηφιακά, έπειτα, να πατήσετε το κουμπί Signature Properties που φαίνεται παρακάτω.

Eπιλέγετε διαδοχικά:

Σε περίπτωση που η ημ/νία ως την οποία είναι έγκυρο το πιστοποιητικό σας έχει παρέλθει, δεν μπορείτε να υπογράφετε ψηφιακά γιατί θα εμφανίζεται πλέον ως άκυρη και θα πρέπει να ανανεώσετε το ψηφιακό πιστοποιητικό σας. Η ανανέωση του πιστοποιητικού μπορεί να γίνει είτε όταν έχει λήξει το πιστοποιητικό είτε πριν λήξει.

Ανανέωση πιστοποιητικού ψηφιακής υπογραφής πριν τη λήξη του

1. Για να ακυρώσετε τα ισχύοντα πιστοποιητικά θα χρειαστεί να μπείτε στην Πύλη ΕΡΜΗΣ (www.ermis.gov.gr) με όνομα χρήστη και τον κωδικό που είχατε κάνει το αρχικό σας αίτημα (π.χ. Είσοδος -> Είσοδος με Κωδικούς Taxis Net ή Είσοδος με Κωδικούς ΕΡΜΗ), να επιλέξετε Πίνακας Ελέγχου και έπειτα Διαχείριση προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών.

2. Αν πραγματοποιείτε την ανανέωση των πιστοποιητικών σας λίγες μόνο μέρες πριν την λήξη τους, θα παρατηρήσετε ότι υπάρχει κουμπί Ανανέωση Πιστοποιητικών. Σε αυτή την περίπτωση το πατάτε και μεταβαίνετε στο βήμα 3 (2).

Αν δεν εμφανίζεται το κουμπί Ανανέωσης Πιστοποιητικών, θα πατήσετε το κουμπί Ακύρωση στο πιστοποιητικό Αυθεντικοποίησης/ Ψηφιακής Υπογραφής και στο πιστοποιητικό Κρυπτογράφησης. Κατά την ακύρωση (ανάκληση) θα σας ζητηθεί να συμπληρώστε τον οκταψήφιο αριθμό έκδοσης πιστοποιητικού, το οποίο εμφανίστηκε στην πύλη ΕΡΜΗΣ ακριβώς πριν τη λήψη του πιστοποιητικού σας.

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε την ακύρωση των ψηφιακών πιστοποιητικών μέσω της Πύλης ΕΡΜΗΣ (π.χ. γιατί δεν έχετε τον οκταψήφιο αριθμό έκδοσης πιστοποιητικού ή δεν θυμάστε τα στοιχεία σύνδεσης σας στην Πύλη ΕΡΜΗΣ), τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ένα ΚΕΠ έχοντας μαζί σας:

(1) κάποιο έγγραφο ταυτοποίησης (για παράδειγμα ταυτότητα ή διαβατήριο) και απλό φωτοαντίγραφο του εγγράφου ταυτοποίησης (Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο)

(2) Συμπληρωμένη τη σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση http://aped.gov.gr/images/how_can/pki_citizen_yp_dilosi_anaklisis.pdf ανάκλησης των ψηφιακών πιστοποιητικών, την οποία θα πρέπει να καταθέσετε στο ΚΕΠ.

3. Αφού ακυρώσετε τα ισχύοντα ψηφιακά πιστοποιητικά σας,

(1) υποβάλετε μέσω της Πύλης ΕΡΜΗΣ νέο Αίτημα Έκδοσης Ψηφιακών Πιστοποιητικών δηλαδή κάνετε Είσοδο (π.χ. Είσοδος με Κωδικούς ΕΡΜΗ), επιλέγετε Πίνακα Ελέγχου και έπειτα Διαχείριση προσωπικών ψηφιακών πιστοποιητικών,

(2) και πατάτε το κουμπί Υποβολή χωρίς να τσεκάρετε την επιλογή ‘Δεν επιθυμώ την προσθήκη της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης στα ψηφιακά πιστοποιητικά’.

(3) Μεταβαίνετε σε ένα ΚΕΠ, για την φυσική σας ταυτοποίηση και κατάθεση:

i. συμπληρωμένης Αίτησης - Υπεύθυνης Δήλωσης για την έκδοση των πιστοποιητικών http://www.aped.gov.gr/images/entypa/pki_citizen_yp_dilosi_nea.pdf

ii. κάποιο έγγραφο ταυτοποίησης (για παράδειγμα ταυτότητα ή διαβατήριο) και απλό φωτοαντίγραφο του εγγράφου ταυτοποίησης (Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο).

Επισήμανση: Από τη στιγμή που θα ακυρώσετε να ψηφιακά σας πιστοποιητικά (είτε μέσω της πύλης ΕΡΜΗΣ είτε μέσω ΚΕΠ), Βήμα 2, έως τη στιγμή που γίνει η λήψη των νέων σας πιστοποιητικών στο USB token σας, δεν θα μπορείτε να υπογράφετε ψηφιακά. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε, να οργανώστε όσο πιο αποτελεσματικά γίνει το διάστημα αυτό ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εργασία σας.

Ανανέωση πιστοποιητικού ψηφιακής υπογραφής μετά τη λήξη του

Αν επιλέξετε να πραγματοποιήσετε τη διαδικασία μετά τη λήξη των ψηφιακών πιστοποιητικών, μπορείτε να μεταβείτε απευθείας στο βήμα 3 των οδηγιών Ανανέωσης πιστοποιητικού ψηφιακής υπογραφής πριν τη λήξη του.

Επισήμανση: Από τη στιγμή που θα λήξουν τα ψηφιακά σας πιστοποιητικά έως τη στιγμή που γίνει η λήψη των νέων σας πιστοποιητικών, δεν θα μπορείτε να υπογράφετε ψηφιακά. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε, να οργανώστε όσο πιο αποτελεσματικά γίνει το διάστημα αυτό ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην εργασία σας.