Ψηφιακή Υπογραφή για μηχανικούς

Σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό μηχανικών διαθέτει έγκυρο ψηφιακό πιστοποιητικό αναρτημένο στη σχετική σελίδα του Τ.Ε.Ε., ώστε να έχει πρόσβαση στο σύστημα e-Άδειες. Οι περισσότεροι μηχανικοί πλέον, επιλέγουν να υπογράφουν ψηφιακά τις μελέτες και τα σχέδιά τους, καθώς η ψηφιακή υπογραφή είναι πολύ πιο πρακτική και, και παράλληλα, εξασφαλίζει διπλή κατοχύρωση έναντι κάθε μελλοντικής αμφισβήτησης.

 

Για την είσοδο μηχανικών/νομικών προσώπων στο σύστημα e-Άδειες, είναι απαραίτητη η έκδοση ηλεκτρονικού λογαριασμού από το Τ.Ε.Ε. (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) σε πιστοποιημένους χρήστες, οι οποίοι διαθέτουν αναγνωρισμένο ψηφιακό πιστοποιητικό για τη δημιουργία έγκυρης ψηφιακής υπογραφής, με χρονοσήμανση (υπουργική απόφαση με αριθμό ΥΠΕΝ /ΥΠΡΓ /48123 /6983 1 της 1- 8 – 2018).

 

Η Ψηφιακή Υπογραφή είναι υποχρεωτική από τον Ιούλιο του 2018 για την ανάρτηση τοπογραφικών διαγραμμάτων στο e-Κτηματολόγιο.


Πώς εφαρμόζεται η Ψηφιακή Υπογραφή σε έγγραφα;

 

Αρχικά, ο μηχανικός υπογράφει ψηφιακά τα έγγραφα και, στη συνέχεια, τα υποβάλει προκειμένου να αποθηκευτούν σε μόνιμη βάση και να αποκτήσουν έναν ενιαίο αριθμό/κλειδί αρχείου. Με αυτό το κλειδί μπορεί οποιοσδήποτε έχει το νόμιμο δικαίωμα να προβεί στην αναζήτηση των εγγράφων, ανά πάσα στιγμή.

 

Το Τ.Ε.Ε. κοινοποιεί από μόνο του κάποια αρχεία σε αρμόδιους φορείς, τα οποία πρέπει αντίστοιχα να υπογράφονται και να επικυρώνονται από το σύστημα. 

 

Η διαδικασία για την έκδοση Ψηφιακής Υπογραφής μέσω της ΑΠΕΔ είναι η ακόλουθη:

http://aped.gov.gr/more/obtainsignature.html

 

Βήμα 1: Αρχικά πρέπει να προμηθευτείτε ΑΔΔΥ (δηλαδή κλειδί USB), από τη Novatron:

https://www.novatron.gr/plastic-card-solutions/psifiaki-pistopoiisi/usb-tokens-psifiaki-ypografi-addy

 

Bήμα 2: Μπαίνετε στην ιστοσελίδα του ΕΡΜΗΣ και υποβάλλετε το σχετικό αίτημα:

http://aped.gov.gr/images/steps1-6/step_2_submit_application_for_pki_ certificates_v2_1.pdf

 

Βήμα 3: Συμπληρώνετε την παρακάτω Υπεύθυνη Δήλωση και πηγαίνετε στο ΚΕΠ για να ταυτοποιήσετε τα στοιχεία σας:

http://aped.gov.gr/images/steps1-6/pki_citizen_yp_dilosi.pdf

 

Για τα επόμενα βήματα, 4 & 5, η Novatron σάς παρέχει πλήρη υποστήριξη, ενώ για το 6ο βήμα και τελευταίο βήμα, δείτε την ακόλουθη οδηγία: 

http://aped.gov.gr/images/steps1-6/step_6_issuing_digital_certificates_v2.pdf

Έχοντας ολοκληρώσει, πλέον, τη διαδικασία και προκειμένου να προσθέσετε την ψηφιακή υπογραφή σας σε π.χ., ένα pdf, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο από τα προγράμματα που θα δείτε στον σύνδεσμο:

http://aped.gov.gr/procedures/20-how-to-sign/31-sign_documents_pdf.html