Ποια νομίσματα πλαστογραφούνται περισσότερο;

Σε απόλυτους όρους, το δολάριο ΗΠΑ είναι το πιο παραχαραγμένο νόμισμα του κόσμου. Σε εκατοστιαία βάση, η βρετανική λίρα στερλίνα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Το ευρώ αποτελεί επίσης πρωταρχικό στόχο παραχάραξης/πλαστογράφησης. Από την εισαγωγή του το 2002, το ποσό των πλαστών νομισμάτων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο.

Πόσο κοστίζει η πλαστογράφηση στις επιχειρήσεις διεθνώς;

Τα πλαστά χρήματα εκτιμάται ότι κοστίζουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ, ενώ στην ΕΕ, το κόστος εκτιμάται σε τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ, από την εισαγωγή του νομίσματος το 2002. Η συναλλαγές με πλαστό χρήμα αποτελεί πραγματική απειλή για κάθε επιχείρηση. Η καλύτερη προστασία είναι μια ενεργή πολιτική κατά της παραχάραξης/πλαστογράφησης στο σημείο πώλησης.

Πώς προστατεύουν οι κεντρικές Τράπεζες τα χαρτονομίσματα από τους παραχαράκτες;

Όλοι οι ανιχνευτές πλαστών χαρτονομισμάτων, βασίζονται σε εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που οι κεντρικές τράπεζες εισάγουν σκοπίμως στα χαρτονομίσματα. Τη βάση αυτών των χαρακτηριστικών αποτελεί ένα ειδικό χαρτί, το οποίο είτε είναι ένας συνδυασμός από βαμβάκι και λινό, είτε είναι χαρτί με βάση το πολυμερές, το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος σαν επιλογή. Στη συνέχεια, οι κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν κάθε χαρτονόμισμα με περίπλοκα υπεριώδη, μαγνητικά, χαρακτηριστικά, υπέρυθρα, χρωματικά και ολογραφικά χαρακτηριστικά. Σε πολλά νομίσματα, κάθε χαρτονόμισμα έχει επίσης ένα μοναδικό, πολύ συγκεκριμένο μέγεθος, πάχος και βάρος, για την καταπολέμηση του φαινομένου της λεύκανσης λογαριασμών (όπου οι παραχαράκτες λευκαίνουν ένα γνήσιο χαρτονόμισμα χαμηλής αξίας και εκτυπώνουν ένα πλαστό, μεγαλύτερης αξίας πάνω στο ίδιο χαρτί).